I dag tenkte jeg å dele oppskrift på knuste poteter og gourmet-soppsaus. De knuste potetene hørte jeg om for lenge siden, men jeg har laget min egen liten vri på dem, og oppskriften på soppsaus har jeg stjele fra verdens beste tv-kokk (<3Wenche<3). Jeg vet at jeg for ikke så alt for lenge siden sa at jeg skulle begynne å spise mindre kjøtt, men det viste seg  å være enklere sagt en gjort. Så til alle som tenker: hva f**n? Så er svaret at jeg rett og slett bare sliter med det. Men ja, til disse potetene og denne sausen kan man spise hva man vil til, men jeg går som oftest for entrecôte siden jeg syntes det er himla godt.

Så det man trenger for to personer til potetene er:

  • 15 – 20 små poteter (kommer an på størrelsen selvfølgelig)
  • Ca 150 g parmesan
  • Diverse krydder (timian, paprika, persille, oregano, osv.)
  • Hvitløkspulver
  • Salt og pepper
  • Kanskje smør

Himla knotete handleliste det der, men som jeg har nevnt før bruker jeg en krydderblanding fra Jacobs utvalgte (som jeg anbefaler på det sterkeste). Men man lykkes nok med disse potetene uansett hvilket krydder man går for, du kan til og med droppe krydderet om du føler for det, men vil da uansett anbefale å bruke salt og pepper.

 

Først koker man potetene, så lar man dem avkjøle litt før man legger dem i et papir og knuser dem med gaffel, som vist på bildene.

Så rasper man parmesan og har det sammen med krydder over potetene. Nå kommer jeg til det med smør, for det er ikke alltid man trenger det. Dersom potetene er myke trenger man det ikke, men dersom potetene er tørre bør man legge en klatt med smør på hver potet. Du kan selvfølgelig legge smør på myke poteter også, men det er ikke like nødvendig. Men elsker du smaken av smør, så kjør på.

Når potetene er klare settes de i ovnen (210 grader, 15-20 minutter). I går kjørte jeg brokkoli og delikatesseløk som tilbehør, begge varmet på grillen siden jeg ikke hadde plass verken i ovnen eller på pannen.

Så over til sausen, som jeg lagde alt for mye av i går. Jeg vil derfor si at denne oppskriften kan brukes til 4 personer, og halveres dersom man bare er 2. Det man trenger er:

  • En grei mengde sopp, gjerne en variasjon av flere typer for mer smak.
  • 1 sjallotløk
  • 1 kinesisk hvitløk (eller 3 fedd)
  • Soyasaus
  • 2 dl hvitvin
  • 3 dl kyllingkraft
  • 4 dl fløte
  • Timian
  • Laurbærblad
  • Pepper

Viktig detalj: ikke tilsett salt i sausen, det er nok salt i soyasausen.

Kutt opp sopp, løk og hvitløk og fres i pannen et par minutter. Når soppen har krympet godt og ser brun og fin ut tilsetter man soyasaus, dette trenger du ikke måle opp det er bare helle litt over soppen. Ikke ha oppi så mye at soppen bades, men nok til at det gir smak. Når soyasausen har trukket inn i soppen tilsetter man hvitvin som skal kokes inn til ca halv mengde. Det er viktig å ikke la alt koke inn ettersom man ikke får ønsket smak da.

Når vinen er nok kokt inn heller man over kyllingkraften og fløte, samt drysser over litt timian, pepper og legger i laurbærblad. Når dette er gjort skal det putre ca 10 minutter, så det er greit å ha gjort alle forberedelsene til sausen før man setter inn poteten.

  

Jeg har ikke prøvd å lage potetene på grillen, men vil tro at de blir like gode om ikke bedre da. Skal prøve meg på å lage dem til grillmat denne sommeren, tror de kan passe ypperlig til koteletter eller grillspyd.

Nå skal jeg få på meg en kjole og gå en tur til sentrum å kjøpe is. Det er 25 grader her i dag så jeg kjenner at jeg trenger noe avkjølende, da passer det perfekt at de har livets is (shave ice) rett nedi gata. Nostalgien blomstrer når jeg spiser den isen, for jeg husket at det var en evig favoritt da jeg var barn og de solgte den på Narvesen. Siden det er nydelig vær i hele landet i dag håper jeg alle koser seg i solen og nyter dagen, det skal hvertfall jeg gjøre<3

God tirsdag! Er jeg den eneste som hadde søndag i går, og mandag i dag? Gårsdagen kunne ikke føltes mer ut som en søndag her i huset, vi hadde begge fri hele dagen og siden det var 17 mai dagen før føltes det ikke ut som mandag. Så i dag startet uken for min del, og det med en smell. Jeg kan ikke huske å ha sovet så dårlig som jeg har i natt på veldig lenge, noe som passet dårlig nå som jeg holder på med eksamen (hvis noen er legender i sannsynlighetsregning – slide into my dms). 

Men nå tenkte jeg ta en liten pause fra å gjøre ting jeg ikke kan eller skjønner, å heller lage en middagsplan denne uken. Jeg skal være ærlig å innrømme at koronatimes har gjort meg drittlei av mat, det har fort gått fra å være en hobby til å bli et mas. Jeg føler meg på ingen måte inspirert eller motivert til å lage nye ting, og har egentlig bare lyst å grille pølser til hvert måltid. Men en del av meg klarer ikke det, så selv om jeg ikke har veldig lyst skal jeg få fingeren ut av rumpa og lage noe godt til middag hele uken. Jeg ser litt på det som å komme seg opp av senge om morgenen, selv om du ikke alltid har lyst har du godt av det. 

Middagsplan denne uken er: 

Så ja, jeg er matlei men skal prøve i finne tilbake til gleden ved å fortsette matlagingen. Jeg liker jo veldig godt å lage mat, og elsker at det er så mange som setter pris på at jeg legger ut oppskrifter. Men jeg tror kanskje at jeg har satt veldig høye forventninger til meg selv med å skulle levere noe nytt og spennende hele tiden, og at det kanskje har tatt litt av morroa vekk. Men jeg finner nok tilbake, har mange ting jeg enda ikke har prøvd meg på som jeg gleder meg til å legge ut. Tror ikke jeg er den eneste som sliter med å finne inspo for tiden, så jeg håper min matplan kanskje hjalp deg litt med hva du skal lage denne uken. Nå skal jeg komme meg tilbake til eksamen<3

Endelig fredag, igjen. Selv om det er koronatimes går tiden like fort som alltid, og det gjør meg egentlig litt glad siden vi nærmer oss sommeren med stormskritt. Her er det forså vidt sommer allerede, med sol og en gjennomsnittstemperatur på over 10 grader.  Tenkte at det var passende med et alternativ til den orginale tacoen nå som det for mange er tacofredag, selv om at jeg vet at en fredag uten den tradisjonelle vanlige tacoen ikke er et tema for de fleste. Men, skulle du mot all formodning ha lyst å prøve noe nytt har jeg et glimrende forslag. 

Fajitasnachos, som er loaded fordi man legger det i flere lag. Dersom man ikke lager salsa og guacamole fra bunn tar det ikke lange tiden, men det er greit å la kyllingen marinere en stund så da har man god tid til å lage dip (oppskrift på både salsa og guacamole finner du her). 

Her er en liste over det man trenger: 

  • Kylling
  • Nachos
  • Ost (smakte veldig godt med cheddar og mozzarella)
  • Paprikakrydder
  • Malt koriander
  • Hvitløkspulver
  • Spisskummen
  • Chillipowder
  • Cayennepepper
  • Hvitløk
  • Rød, grønn og gul paprika
  • Løk
  • Olje
  • Salt og pepper

Det første man gjør er å marinere kyllingen. Den trenger ikke nødvendigvis å stå lengre enn 30 minutter, men dersom man har tid kan man godt sette den til marinering på morgenen, sette på et lokk og la den stå i kjøleskapet til man skal lage middag. Hvor mye man trenger av de forskjellige krydrene kommer an på hvor mye kylling man skal lage, men jeg bruker en rimelig mengde av dem alle. Når jeg har hatt i alt av krydder tilsetter jeg litt limesaft og litt oliven olje. 

 

 

Samtidig som kyllingen marinerer kan man kutte grønnsakene opp i strimler. Når det er klart kan man starte med å steke kyllingen, jeg gjorde dette i en stor kasserolle sammen med litt olje. 

Når kyllingen er ferdig settes den til side før man har litt mer olje sammen med noen fedd hvitløk i kasserollen. La dette surre et minutt eller to før du tilsette paprikaen og løken. Når alt paprikan er blitt varm og fått vendt seg om i krydderet blander man det sammen med kyllingen. 

Neste steg er å få alt over i en ildfast form. Start med ett lag nachos, legg over kyllingblandingen og avslutt med ost. Når det er gjort en gang gjør man det en gang til. Dersom du bruker en liten med høy form kan de hende at du til og med kan lage tre lag, dette ser man an selv. Sett nachoen inn i forvarmet ovn (200 grader) i 15-20 minutter når den er klar. 

Du ser at nachoen er ferdig på osten, hvis den er smeltet og gylden er det bare å få den på bordet. Det smakte utrolig godt, og er absolutt verd et forsøk dersom du syntes fajitas er godt. Lykke til med matlagingen og god helg<3 

Endelig er verdens beste dag tilbake, og det feires med et smell! Neida, det er som alltid en kosedag<3 Jeg har vært på jobb og på shopping, og etter jeg har posta denne oppskriften skal jeg hive meg rundt med helgevasken. Neste uke starter skolen som normalt igjen og jeg kjenner at jeg gleder meg veldig til det. Jeg for min del skal være hjemme både mandag og tirsdag siden jeg har min første eksamen, men på onsdag skal jeg endelig tilbake til en litt mer normal hverdag. 

Jeg vet at jeg sa jeg skulle legge ut denne oppskriften for noen dager siden, men livet skjedde og ting har gått litt i ett. Det skjer mye om dagen, både med jobb og med studier så jeg har ikke så mye tid som jeg gjerne skulle hatt. Det er lite kreativ matlaging, fokuset har vært mer på noe som går raskt. Men jeg har heldigvis prøvd meg på carbonara så nå er oppskriften klar. Jeg fikk som sagt denne oppskriften av en venn, og glad er jeg for det! Carbonara skal vist smake best pancetta, og det fikk jeg i dag etter å ha spesialbestilt det på delikatessen her i byen. Så selv om at vi lagde carbonara på onsdag, skal vi også spise det på søndag! (Funfact: Spiste dolmio på tirsdag, carbonara på onsdag, skal spise chicken francece i morgen og caronaris igjen på søndag. Best week EVER!). 

Gikk selvfølgelig for hvitløksbrød sammen med pastaen, og det var helt nydelig. Men la oss komme oss til saken! Det du trenger til to personer er: 

  • Ca 250 g pasta
  • Så mye bacon eller pancetta som du ønsker
  • 3 egg
  • 2 fedd hvitløk
  • Oliven olje (mitt valg, trenger ikke være ditt. Bruk det du har!)
  • Rikelig med parmesan
  • Salt og pepper

Jeg vet ikke med deg men jeg syntes denne handlelista er utrolig kort, og det meste har du kanskje i kjøleskapet fra før? 

Start med å sett vannet på kok. Jeg kan ikke forklare hvorfor det skal være sånn, men du skal tydeligvis få det beste resultatet om du bruker en stor kasserolle med mye vann. Tilsett like mye vann som er i Stillehavet (neida, men vannet skal være så salt at det ville gjort litt vondt å drikke det) når vannet har begynt å koke. Med en gang du har fått vannet på kok varmer du opp steikepanna, her lærte jeg en ting når jeg kjøpte ny panne: For å unngå at pannen blir fort ødelagt, skal den varmes sakt opp. Den blir veldig fort dårlig om man kjører på med full varme med en gang. Når du skal steke kjøttet skal pannen uansett ikke være så veldig varm, men husk denne regelen uansett. Ha varmen på 5/10 ca, tilsett litt olje, hvitløksfedd og kjøttet. Det som er greia her er at baconet skal “rendere”, det vil si at fettet skal få smelte i panna. Denne prosessen tar litt tid, så det er derfor greit å få det i gang så fort du har fått vannet på plass. 

Samtidig som alt klargjør seg skal du lage klar eggeblandingen. Dette er veldig enkelt og går fort (så da har du også tid til å lage hvitløksbrød, oppskrift her). Du skal ha ett helt egg og to eggeplommer. Bland eggene forsiktig, gjerne med en gaffel, før du tilsetter en vridning med salt (altså ikke så mye) for å løse opp bindestoffene i egget (eller noe sånt). Tilsett også rikelig med pepper og rikelig med parmesan. Når alt er i bollen skal dette røres sammen til en slags røre. 

Når kjøttet og pastaen er ferdig setter du stekepannen med kjøttet på et kaldt underlag og fjerner hvitløken. Hell en god del av pastavannet i en beholder og resten i vasken, vannet du skal ta vare på skal du bruke i sausen. Jeg fikk beskjed om å bruk 3/4 kopp men det syntes jeg var en himla vanskelig måleenhet så jeg bare gikk etter magefølelsen. Nå blander du pastaen inn sammen med kjøttet i samme stekepanne som du har brukt. Hell over litt av pastavannet, jeg hadde i så mye at det dekket flaten til stekepannen + litt til. Så lar du temperaturen roe seg litt så ikke egge stivner og blir ubrukelig, men ikke la det bli for kaldt heller ettersom du da får en veldig sausete pasta (det vil du ikke). Når temperaturen er varm men ikke rykende varm tilsetter du eggeblandingen. Vend alt veldig godt i pannen, og sett den gjerne på pannen på lav varme til du syntes det ser bra ut. Det kan godt hende at den er helt perfekt og ikke trenger å settes over varme, dette må du bare se an selv. men vær forsiktig så du ikke varmer den for mye, da kan den ende opp med å bli tørr. 

Så er det bare å servere, gjerne med hvitløksbrød men absolutt med enda mer pepper og parmesan. 

Jeg burde egentlig roe ned pastaspisingen min, men det smaker så vidunderlig godt at det tror jeg ikke at jeg klarer. Joda, det kommer ikke til å bli fire pastadager i uken neste uke, men det blir hvertfall én. 

Nå venter rydding og vasking, før det blir biff med knuste poteter og soppsaus. Ha en nydelig helg<3

Jeg postet denne både på Instagram og Snapchat men har fortsatt fått en god del meldinger om hvordan jeg lagde den, derfor poster jeg den her også. Det er veldig enkelt og ekstremt godt! Husk at du kan lage den som du selv ønsker, jeg har allerede fått bilder av at noen har brukt speltlomper og andre har byttet ut vanlig skinke med vegetar skinke. Det er mange muligheter. 

Det jeg bruker er: 

  • 3 egg
  • 1 stor tortillalefse
  • 3 skiver skinke
  • 1-3 dl ost
  • Olje
  • Salt og pepper

Første steg er å smøre pannen inn i olje. Det jeg gjør er at jeg heller litt olje i pannen og bruker kjøkkenrull til å smøre det ut med, da får jeg også med en del av oljen på papiret som er bra siden man helst ikke vil ha for mye olje i pannen. 

Videre heller man over eggene og legger tortillalefsen over, når egget har stivnet snur man den og har på fyllet samt salt og pepper.  

Når alt fyllet er på brettes lefsen sammen, la den ligge i ca et halv minutt før den vendes og får ligge i nye 30 sekunder. 

Dryss over litt persille og salt og voila, frokostburritoen er ferdig! 

God søndag alle sammen! I går lagde jeg en pastarett som jeg så Gladkokken lage på God morgen Norge, og han hadde helt rett i at det var en unik smaksopplevelse. Adrian ble helt overgitt over hvor sinnsykt godt det faktisk smakte, så derfor tenkte jeg at det var på sin plass å dele oppskriften her. 

Det kan trenger for to personer: 

  • 2 kyllingfilet
  • 2 egg
  • Frisk persille
  • 4 ss hvetemel til panering
  • 1 sitron
  • 1 ss olje
  • 5 fedd hvitløk
  • 4 dl kyllingkraft
  • 1,5 dl hvitvin
  • 2 ss hvetemel
  • 4 ss smør
  • Parmesan til servering
  • Salt og pepper
  • 250 g pasta (jeg brukte Linguine, min nye favoritt)

Jeg gjorde et par feil i rekkefølgen på ting, så følg oppskriften nøye. Det smakte heldigvis godt selv om jeg gjorde feil, men gleder meg til å gjøre det riktig neste gang. 

Start med å del kyllingen i to og legg de i en plastpose. Videre slår man over filetene med en kjevle så de får lik tykkelse over hele flaten, som på bildet over. Vil bare si at jeg hadde planer om å legge ut GIFs av dette, men det tillot ikke miniblogg. 

Når kyllingen er klar mikser man sammen egg og persille i en skål, og har hvetemel i en annen. Legg først kyllingen i melet, og pass på at hele er dekket av mel. Legg den så i skålen med egget og gjør det samme. Når dette er gjort legges den i en panne med medium/høy varme og litt olje, hvor den skal stekes i ca 2 minutter på hver side. Pass på at den ikke blir svidd! 

Så er det tid for å lage sausen, og her er det viktig at man følger med på rekkefølgen. Start med å ha 1 ss smør i pannen (ikke vask pannen etter du har stekt kyllingen), når det er smeltet tilsetter du hvitløken og to skiver sitron. Stek noen minutter, men husk at hvitløken ikke skal bli brent. Tilsett så melet og rør godt om, la steke et par minutter før du heller over hvitvinen. Bruk en visp og rør om du til du får en slags røre, så skvises saften fra resten av sitronen over. Hell så over kyllingkraften å la det småkoke i 10 minutter. Sett nå vannet til pastaen på kok, da blir den ferdig samtidig som sausen.

Skru så ned varmen og tilsett 3 ss smør og kyllingfiletene. La det på nytt småkoke igjen (over lav varme), men snu kyllingen etter fem minutter. Smak til sausen med salt og pepper. 

Ha parmesan og litt persille som du kan toppe med, og så er klart for servering. 

En ting kan jeg love, å det er at dette ikke var siste gang denne ble laget her hjemme. Det var en utrolig deilig smak på dette, og jeg gleder meg til å gjøre det riktig neste gang. I dag skal jeg lage indrefilet av svin med mammas potet (jepp jeg hadde det forrige uke også, men det er så digg at jeg har ikke sluttet å tenke på det siden). Håper alle får en fin søndag<3

Hei og god lørdag! I dag tenkte jeg å dele litt info som jeg har lært den siste uken. Denne avholdenheten fra E-stoffer har gjort meg interessert i hva det er jeg egentlig tar avstand fra, og jeg har lært mye som jeg syntes har vært veldig interessant. Derfor tenkte jeg at jeg kunne samle all den infoen jeg har kommet over på én plass, og ikke minst dele det med andre. Dere som leser må gjerne sette dere inn i det som står her, men tenker at formålet med denne “guiden” er at man kan klikke seg inn hit dersom man prøver å være mer bevist på hva man pakker i seg og ønsker å sjekke opp det man skal spise. 

For det første har jeg lært at E-en betyr at stoffet er godkjent til å brukes i matvarer i EU. Tallene som følger forteller hvilken kategori stoffet tilhører, som for eksempel fargestoffer. Når du leser over ingrediensen på en vare kan det enten stå tall eller navn på stoffet, hva som står der er det produsentene som velger. 

De forskjellige E-stoffene

E100 – E199 = Fargestoffer

Gir maten farge å gjør den mer innbydende. Bruker ofte i is, godteri og leskedrikker. 

E200 – E299 = Konserveringsmidler

Gir mat lengre holdbarhet ved å hemme bakterievekst og dannelse av gjær- og muggsopp. Finnes ofte i hermetiske matvarer. 

E300 – E399 = Antioksidanter

Kan være farlig i for høye doser. Sikrer at olje og fett i mat ikke får vond lukt og smak, og at skrelt frukt og grønt ikke blir misfarget. Brukes også i brød. 

E400 – E499 = Konsistensmidler

Gjør matvarer mer behagelig å spise. Kan for eksempel brukes for å blande olje og vann for at syltetøy skal stivne, og for å hindre at partikler i melkeprodukter klumper seg. Jeg har egentlig tenkt å skrive hvilke E-stoffer man bør holde seg unna litt lengre ned, men dette er ganske viktig så jeg tar det her. Enkelte konsistensmidler har gjort skade på tarmfloraen og gitt sykdom til forsøksdyr. Dette er midler som i stadig større grad benyttes i matvarer. 

I 2009 kom den første studien som viste at konsistensmiddelet karboksymet lcellulose (CMC) fremkalte betennelse i tarmen hos mus. I 2015 viste en studie at to syntetiske konsistensmidler, CMC og polysorbat-80, fremkalte betennelse i tarmen med påfølgende fedme og metabolsk syndrom hos mus. En studie fra 2017 ga en urovekkende antydning om konsekvenser av slik inflammasjon over tid, i form av økt forekomst av tarmkreft hos mus. Effekten inntraff ved lave doser ment å reflektere et normalt inntak av matvarer tilsatt slike stoffer. Forekomsten av tarmkreft er økende globalt, og økningen kan ikke bare forklares av økende levealder. Tall fra både flere vestlige land viser at økningen i nye tilfeller av tarmkreft er størst i yngre aldersgrupper.

Hentet fra Bramat

E500 – E530 = Surhetsregulerende midler

Syrer, baser og salt som påvirker smaken og virker som et fortykkende middel. Bruker blant annet i lakris og smelteost. 

E535 – E586 = Antiklumpingsmiddel

Tittelen sier seg vell egentlig selv, men ja dette stoffet sørger for at pulver som for eksempel salt ikke klumper seg. 

E620 – E640 = Smaksforsterker

Brukes til å fremme smak og lukt i matvarer. Brukes oftest til å forsterke smaken av kjøtt. 

E901 – E927 = Overflatebehandlingsmidler

Brukes blant annet til å gi epler en blank overflate og til å hindre at for eksempel godteri kumper seg i forpakningen. 

E938 – E949 = Drivgasser og emballasjegasser

Oksygen og karbondioksid er blant gassene som brukes for å pakke matvarer som for eksempel kjøtt. Gassene hemmer mikroorganismer og forlenger holdbarheten, og gjør også at kjøttet beholder rødfargen. 

E950 – E968 = Søtningsmidler

Bruker til i søte maten og som en kalorifattig erstatning for vanlig sukker. Finnes i alt fra is og brus til yoghurt og tyggegummi. 

E999 – E1520 = Diverse tilsetningsstoffer

Disse stoffene tilhører ikke en bestemt kategori. 

Informasjon hentet fra Iform.

E-stoffene man bør styre unna

Lær deg de mest tvilsomme E-stoffene utenat eller ta et bilde av denne siden med telefonen, så er det lett å sjekke opp når du er i butikken. Les mer på naaf.no/allergiviten.

E102, E110, E122, E123, E 124

Disse stoffene skal kunne gjøre barn hyperaktive og føre til konsentrasjonsproblemer. En EU-undersøkelse har ikke påvist noen sammenheng. 

E104, E132, E133, E 160b

Disse stoffene kan utløse en allergisk reaksjon.

E120

Fargestoffet karmin kan utløse en allergisk reaksjon.

E200, E202, E203

Sorbinsyre og sorbater kan utløse ikke-allergisk overfølsomhet hos spesielt sensitive personer.

E210-219

Benzosyre, benzoater og parahydroksybenzoater kan utløse ikke-allergisk overfølsomhet. 

E220, E221-224, E226-228

Svoveldioksid og sulfitter kan utløse ikke-allergisk overfølsomhet hos ekstra sensitive personer.

E249, E250

Nitrat og nitritt kan danne stoffer som kan virke kreftfremkallende. 

E320, E321

Høye doser av antioksidantene BHA og BHT har ført til kreft i dyreforsøk. Stoffene har også vist seg å ha hormonforstyrrende effekter i dyreforsøk.

E954

Dyreforsøk har påvist en sammenheng mellom blærekreft og høye doser sakkarin, men lovlige mengder skal ikke medføre noe fare.

E621

Det tredje krydderet, mononatriumglutamat, kan utløse overfølsomhetsreaksjoner som rødhet og hodepine.

Informasjon hentet fra Iform.

Konklusjon

Denne listen ble himla lang og ekstremt kjedelig, men det var ikke meningen at den skulle være gøy. Forhåpentligvis finner noen den brukbar, og kanskje den til og med gjør det litt enklere å styre unna de verste stoffene. Jeg har selv sjekket favoritt-isen og brusen min i dag og det er ingen av dem som inneholder farlige stoffer, så der har vi dagens gladnyhet. E-stoffer er så og si umulige å unngå, med mindre man dyrker all maten sin selv. Hovedmålet i lengden bør derfor ikke være å ikke få i seg E-stoffer, men å minske inntaket så godt man kan. Jeg har som tidligere nevnt levd på sjokolade og brus siden påsken, så jeg er glad kroppen får seg en pause fra overinntaket av E-stoffer. Håper listen hjelper deg å være mer obs<3