Altså, det høres jo nesten umulig ut? Burger og fries er liksom det optimale dagen derpå måltidet, og assosieres derfor veldig fort med junkfood. Men, det trenger det heldigvis ikke å være! Som jeg nevnte var ikke lørdag min beste dag, og når jeg cravet alt med mye karbo var burger en av de tingene jeg hadde mest lyst på. Og selvfølgelig fries. Det ledet til at jeg i går kveld bestemte meg for at i morgen, da blir det burger, og burger ble det.

Hamburgerbrød/rundstykker Fries
3 dl mandelmel (eller sesammel) 400 – 500 g sellerirot
5 ss fiberhusk En god olivenolje
2 ts bakepulver Grillkrydder
2 ts saltflak Til burger
2 ts hvitvinseddik 150 g hamburger (se oppskrift)
2,5 dl kokende vann Cheddar og bacon
2 eggehviter Salatblanding

Det første jeg vil si her er at jeg fulgte oppskriften på brød fra boken “selvforsvar mot overvekt”, men har gjort noen endringer på oppskriften som står ovenfor. Dette har jeg gjort fordi brødene kunne hatt godt av litt mindre egg og litt mer salt. Og angående burgerne vil jeg anbefale dere som ikke lager dem selv å sjekke denne guiden fra Bramat.

Fremgangsmåte: Hamburgerbrød / rundstykker

Denne oppskriften kan, som dere ser, både brukes til burgerbrød og rundstykker. I dag ble det førstnevnte, i morgen blir det rundstykker til lunsj. Fremgangsmåten er enkel: Bland alt det tørre i en bolle, tilsett alt det våte samtidig, og rør om til du har fått den sammensatt deig. Den egentlige oppskriften mener at man skal dele deigen i seks, men jeg gikk for fire og er veldig fornøyd med det. Det ga fire gode “boller”.

Når deigen er klar kan den settes rett i ovnen på 175 grader i ca 1 time, gjerne toppet med frø av et eller annet slag (jeg gikk for sesamfrø). Se an om de trenger litt mer tid, jeg lot dem stå fem minutter lengre fordi jeg alltid er redd for å understeke.

Sellerifries

Jeg slutter ikke å bli overrasket av hvor mye potetrelatert som også kan være sellerirelatert. Sellerirot er virkelig den nye poteten her i huset, og den smaker utrolig nok bedre enn potet spør du meg. Fremgangsmåten er også her enkel, og jeg gjorde den i dag enda litt enklere ved å forberede selleriroten på morgenen. Start med å kutt selleriroten akkurat som du ville gjort med potet om du skulle laget fries (og om du gjør dette lenge før middag, legg dem i en bolle med kaldt vann og salt). Kok dem så i 2 minutter i lettsaltet vann, før du sprer dem ut over en langpanne og pensler dem med olje. Her er det viktig å ikke bruke så mye, for selv om oljen ikke har karbohydrater inneholder den veldig mange kalorier.

Når alt ligger klart på stekebrettet kan du krydre med det du vil. Jeg er veldig glad i grillkrydderet fra Knorr, men det skal nok funke med det meste. Jeg vil anbefale å krydre godt for å få mye smak. Nå er alt klart for ovnen, som skal være forvarmet til 220 grader varmluft. Her er det viktig å følge med. Vend litt på “chipsen” når det har gått 6 – 7 minutter, og la det stå 5 minutter til. Dette funket for meg, men det kan godt hende du må ta dem ut tidligere eller senere. Da jeg først tok disse ut av ovnen tenkte jeg “nei dette ble jo ikke bra”, fordi de var så slappe. Men der tok jeg feil, for det ble skikkelig godt! De er slappe, men om du er som meg og liker slapp chips, u in for a treat.

Om du ikke er lavkarbo menneske så kan du godt gjøre dette litt enklere å bruke ferdige hamburgerbrød, men jeg vil uansett anbefale deg å bytte ut Hoffs opphøgde med sellerifries. Det er billig og sunt, og smaker i tillegg like godt om ikke bedre. Håper du prøver deg på oppskriften, og selvfølgelig at du lykkes❤️

Også håper jeg mandagen din har vært fin!

Husker dere at jeg avsluttet forrige innlegg med at jeg skulle drikke to glass vin i går? Det har jeg fått angre på i dag, for å si det MILDT! Får klump i magen og dårlig samvittighet når jeg kaster bort en hel dag på sofaen, selv om det var fint å kose seg litt ekstra i går hadde jeg lett latt det være om jeg skulle gjort det om igjen. Kostholdsmessig har også dagen vært et rent mareritt. Jeg har hatt lyst på sjokolade, pasta, burger, chips, pizza, rødbrus, og mest av alt, is. Men jeg har klart å la det være, og tok til takke med egg og bacon som en samboer sendt fra gud var så snill å lage til meg. Så blir det pizza til kvelds, og selv om jeg skulle ønske at jeg slapp å lage den selv vet jeg heldigvis smaker bedre enn både Pizzabakeren og Peppes.

Men som jeg sa i går, så skal jeg dele oppskrift på den deilige retten jeg lagde med finnbiff tidligere i uken.

Finnbiff i soppsaus Egen rotmos (3 middager, eller 6 pers)
400 g finnbiff 1 kålrot
To never sjampinjong 1 sellerirot
3 fedd hvitløk 1 blomkål
1 liten løk 1/2 boks hvitløkssmør fra Synnøve
1 liten sjallotløk 2 ts hvitløkspulver
2 dl matfløte 2 ss oregano
2 ss laktosefri Creme Fraiche Salt og pepper
Saften fra en halv sitron Litt matfløte om den blir tykk
1/2 – 1 ts soyasaus Dampede grønnsaker
Salt og pepper Brokkoli, hodekål og squash

Da starter vi med mosen, som jeg dessverre ikke har tatt bilder av fremgangsmåte på (men det er veldig enkelt). Dersom man ikke går på lavkarbo og ønsker en billigere versjon av denne, kan man bytte ut grønnsakene med potet.

  1. Kutt opp grønnsakene i små biter.
  2. Kok opp vann og tilsett først kålroten, det er den som trenger mest tid. Tilsett selleriroten etter 10 minutter, la koke i 5 minutter til før blomkålen tilsettes på slutten. La alt koke sammen i fem minutter og hell av vannet. Her vil jeg anbefale at man prøver seg litt frem, for hvis bitene er store kan det hende at man trenger lengre tid.
  3. La grønnsakene ligge i kasserollen når vannet er helt av, tilsett hvitløkssmøret og sett lokket på. La stå ett minutt så smøret smelter over grønnsakene.
  4. Tilsett krydder.
  5. Lag mos av blandingen med stavmikser eller potetmoser. Jeg brukte potetmoser første gang, men lærte på gang nummer to at det var hundre ganger bedre å bruke stavmikser.
  6. Dersom mosen blir for grov, kan man tilsette litt fløte. Her er det bare å smake seg frem.

Når jeg har laget dette har jeg nok mos til tre middager. I første omgang spiser vi rett fra kasserollen som den er, men de resterende porsjonene har jeg i en ildfastform som jeg strør ost over og varmer opp i ovnen på 200 grader i 15 – 20 minutter. Det smaker egentlig like godt uansett hvordan man servere det

Så over til finnbiffen.

  1. Start med å kutte opp grønnsaker.
  2. Stek kjøttet på middelsvarme til all rødfarge er borte. Her er det viktig at man ikke oversteker kjøttet, så vær rask med å ta det av så fort det ser fint ut. Husk at kjøttet skal blandes med soppsausen etter hvert, så da kommer det til å bli stekt/kokt nok.
  3. Når kjøttet er tatt av, skal soppen stekes i fettet fra biffen. Dersom alt fettet trekker inn i soppen, kan man tilsette litt smør.
  4. Tilsett all løken, og la den bli gylden og fin.
  5. Hell over fløten og tilsett creme fraiche, og kok opp.
  6. Vri en halv sitron og bland inn litt syre i sausen og smak til med salt og pepper.
  7. Når alt er tilsatt og sausen koker, tilsettes kjøttet.
  8. La nå blandingen putre i 10 – 15 minutter, mens du klargjør resten av middagen.

Altså, dette smakte helt fantastisk. Det er enkelt å lage, har mange gode smaker, og 2/3 av tallerken består av grønnsaker. Føler at dette er noe som passer godt på hytta eller hvis man skal kose seg skikkelig på en kald høstkveld. Her skal det hvertfall lages igjen til uken, for dette er absolutt en ny favoritt.

Nå venter et glass vin, NEIDA! Nå skal jeg ta meg en varm dusj, få pizzaen i ovn og kose meg med skal vi danse. Jeg er endelig litt mer oppe og nikker, så kanskje jeg klarer å kose meg litt i kveld også. I morgen er planen å dra på gymmen å løpe 4 x 4 før lunsj, så det blir jo veldig spennende. Tror det kan være et lite dytt tilbake til de veldig fine vanene vi endelig har fått i hus. Hvis du har lest helt hit, så for det første applaus, og for det andre: kommenter noe jeg kan lage å legge ut oppskrift på til uken! Gi meg gjerne en liten utfordring, altså en rett som ikke er lavkarbo men som jeg skal prøve å gjøre lavkarbo. Så sjekker vi om det er sant som de sier, at alt er mulig?