Ukens fredagsbiff med fløtegratinerte poteter og soppsaus! Og et lite plastfolietips.

Categories Blogg

Sjallabais! Herregud så teit. Jeg har lyst å starte med et kult hei, men jeg føler at det ikke blir bedre enn hei og hopp din fluesopp så tror kanskje jeg bare må holde meg til det? Jeg skal hvertfall ikke si sjallabais igjen. Anyways! Jeg har nok en gang slått på stortromma og hatt en helaften med nydelig biffmiddag. Det ble heldigvis et fantastisk måltid, for jeg tror ikke det blir så mange fredager med biff fremover. Jeg hadde nemlig en åpenbaring når jeg så Tiger King på Netflix, og jeg skjønner ikke hvorfor det har tatt meg så lang tid. Jeg ble veldig lei meg av å se hvordan dyrene hadde det, og når jeg forklarte hva jeg følte til Adrian fikk han meg til å forstå at det ikke er noe annerledes med kyr og griser. Jeg har alltid vært veldig kresen og har som regel kjøtt i alt jeg lager, så det kommer til å bli en utfordring å skulle snu om på alt, men jeg har tenkt å prøve. Jeg skal ikke love at jeg blir å slutte helt å spise kjøtt, men jeg skal bli flinkere på å lage kjøttfri mat og jeg skal prøve meg på vegetarmat! 

Nå må jeg ta tilbake det jeg sa om at det ikke blir mer fredagsbiff fremover, for jeg har faktisk noe kjøtt i fryseren som jeg ikke kommer til å bare kaste. Jeg skal ta det som det kommer, men jeg har hvertfall satt meg et mål. Nå skal jeg komme meg til poenget med dette innlegget, som er dagens oppskrift! 

Fløtegratinerte poteter 

  • 8-10 poteter
  • 1 gul løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 3 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 1 ts timian
  • Salt og pepper
  • 200g ost

Soppsaus 

  • Valgfri mengde sjampinjong
  • 2 sjallotløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 kuber med kjøttbuljong
  • Et halvt beger creme fraiche
  • 3 dl fløte
  • Persille eller kjørvel
  • Salt og pepper

Tilbehør

  • Delikatesseløk
  • 1/2 rødløk
  • Asparges
  • Bacon

Tilbehøret kan man selvfølgelig bestemme helt selv, men jeg vil anbefale å prøve det jeg lagde her for det var virkelig nydelig. Til soppsausen kan man forresten droppe creme fraiche og bare bruke fløte, men jeg syntes det smaker best når man bruker litt av begge. Så vil jeg også si at denne sausen passer til de som ikke liker sopp også, for hvis man bare lager bitene litt store er det enkelt å skille de ut. Sausen smaker ikke sopp, og den er skikkelig god så jeg vil anbefale alle å gi den et forsøk. Jeg er selv ikke veldig glad i sopp, jeg kan spise det men velger det også bort om jeg kan. Til denne retten gir jeg alle soppbitene til Adrian, og koser meg sausen. 

Det første man gjør er å klargjøre poteten, som skal skrelles of skjæres i tynne skiver (ikke for tynn og ikke for tykk). Jeg bruker jo mandolin nå, men før brukte jeg bare skjære dem med kniv og det funker akkurat like bra. Når dette er gjort finhakker man løk og hvitløk før man har alt i en stor kasserolle, i går måtte jeg bytte til en større kasserolle enn den jeg startet med fordi det var umulig å røre om, så jeg vil anbefale å bare starte med en stor. 

Tilsett krydder, fløte og melk og la det koke opp på middels svak varme. Når det har kokt i 5-10 minutter kan man ha det over i en ildfast form. 

Man kan godt klargjøre poteten og vente med resten. Jeg lagde den klar før Idol, og lot den stå til jeg var ferdig å se på tv. Når du er klar for å sette den i ovnen er det bare å strø over ost (jeg er personlig veldig glad i 4 oster fra Tine, men her kan man bruke hva man vil) og få den i ovnen. 230 grader over og undervarme i 25-30 minutter, om du velger å gå for ovnsbakt løk som tilbehør kan du sette den inn sammen med poteten. Det du gjør da er å skrelle delikatesseløken og kutte opp rødløk, ha litt salt, pepper og olje over, så er du ferdig. Ekstremt enkelt, og ekstremt godt. 

Mens dette gjør seg ferdig i ovnen kan man gjøre ferdig resten. For meg er det litt utfordrende ettersom jeg kun har to stekeplater, da funker det dårlig med to steikepanner på en gang. Men jeg løste det ganske greit i går, da pakket jeg både aspargesen og biffen inn i aluminiumsfolie for å beholde varmen mens jeg gjorde meg ferdig med sausen, for den største utfordringen er jo å holde alt varmt. Jeg startet med å steke asparges, så stekte jeg biff før jeg avsluttet med sausen. 

Til sausen starter man med å kutte sjampinjong og løk, før man starter med å steke soppen i fettet fra biffen og rikelig med smør. La soppen steke litt før du tilsetter løken, som igjen skal få steke litt før man går videre. 

Videre knuser man to kuber kjøttbuljong over (kan også bruke grønnsaksbuljong vil jeg tro, har ikke prøvd det selv men hvis man ikke vil bruke kjøttbuljong så er det jo bare prøve seg!) og tilsetter to spiseskjeer med vann. La det småkoker en liten stund før man legger til resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Jeg hadde kuttet opp det som skulle kuttes og surret inn aspargesen før jeg fikk poteten og løken i ovnen, og da passet tiden helt perfekt med at alt kom på bordet samtidig. 

Da er det jo bare si vel bekomme og lykke til! I kveld blir det svinefilet som jeg har tatt opp fra fryseren og rester av fløtepotetene, for vi spiste faktisk bare halve formen i går. Når det kommer til å lage for mye mat tror jeg at jeg vinner gullmedalje, for det skjer hver gang. Men det er egentlig greit, for det er ganske digg å ha rester i kjøleskapet. Men det skal sies at rester er bedre når man har mikrobølgeovn, noe vi for tiden dessverre mangler. Men ja, nok om det. 

Helt på tampen har jeg et tips som mange garantert vet om, så denne er til dere som ikke vet det! Det var Adrian som fant ut av det, og han fikk mildt sagt overtenning av den nye kunnskapen. Jeg måtte stille spørsmålstegn ved at det stod en skål med tortillachips i kjøleskapet, for det ga rett og slett ikke mening. Svaret jeg fikk var: “hvis man strekker skikkelig i plastfolien når man har den over en skål, så blir den skikkelig stram og fast!” Dette viste jeg faktisk ikke, for jeg bruker bare legge den over å prøve å feste den på sidene. Men da hadde altså Adrian stått å pakket inn rester, og blitt så fascinert av dette nye trikset at han også pakket chipsen inn fremfor å bare ha det tilbake oppi posen det kom fra. Men da vet dere det, ta skikkelig tak i plastfolien og dra den over det du skal, så sitter den som ei kule! Takk for meg og god lørdag videre x

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *