Første lavkarbo! Kylling i form med gratinert grønnsaksmos og dampede grønnsaker

Categories Mat

Endelig, endelig endelig er det fredag! Syntes det akkurat var søndag, så litt rart er det, men samtidig uhyre deilig. Helgevasken er tatt og det lukter nybakt brød her (eller nyvaska brød som jeg presterte å skrive i en melding tidligere), så her er egentlig alt bare fryd og gammen. Herregud som jeg elsker fiberbrødet til Sukrin! Det holder seg saftig og smaker kjempe godt med sukkerfritt jordbærsyltetøy eller kyllingskinke.

Men i dag skal jeg ikke skrive om brød, jeg skal dele en rett jeg lagde i går som ble overraskende god. Jeg prøve å finne en oppskrift på kylling i form på nett, men kom ikke over noe som ikke inneholdt fløte. Man kan absolutt lage mat med fløte når man spise lavkarbo, men jeg hadde bare et halvt beger Creme Fraiche i kjøleskapet og gadd rett og slett ikke gå på butikken. Derfor fant jeg ut at jeg like gjerne kunne finne på noe selv, og det ble en skikkelig suksess. Her blandet jeg sammen det jeg fant i kjøleskapet og håpet på det beste, og selv om at jeg ikke tok noen bilder av selve matlagingen var jeg rask å skrive ned ingrediensene etterpå. Her er det jeg brukte:

Kylling i form: Grønnsaksmos
2 kyllingfileter Brokkoli
5 dl vann Blomkål
To terninger kyllingbuljong Hodekål
Et halvt beger creme fraiche Rødløk
1/2 gul løk Purreløk
1/2 sjallotløk Hvitløk
3 fedd hvitløk Spinat
1/2 gul og 1/2 grønn paprika (kan bruke rød også) Grønnkål
2 ss tomatpure Gulrot
To never spinat og grønnkål Hvitløkpulver
1 ts paprikakrydder, hvitløkpulver, timian og oregano Salt og pepper
Bittelitt soyasaus Dampede grønnsaker
Salt og pepper Blomkål, brokkoli, hodekål og squash

Jeg skjønner at dette ser dyrt ut, men jeg vil anbefale alle som ønsker å prøve seg på oppskriften å bruke det man har i kjøleskapet. Om man dropper en grønnsak eller et krydder vil jeg absolutt tro at det fortsatt kan bli en suksess, det er jo fine med mat, man kan stort sett gjøre som man vil.

Det første man gjør er å brune kyllingen i pannen, den skal da være greit krydret med salt og pepper. Når den er brun og fin på alle sider legges den til side mens man forbereder sausen. Denne gangen var jeg så heldig at jeg hadde rester av  grønnsaksmos ferdig i kjøleskapet, så den var det bare å varme opp. Jeg hadde den i en ildfast form og toppet den med ost, og den smakte like godt da som den gjorde for noen dager siden. Når man lager den fra bunnen er det så enkelt som at man finner frem de grønnsakene man har/vil bruke, koker dem møre med litt salt og smør i vannet, heller av vannet, og moser dem godt med en stavmikser. Her kan man også eksprimentere litt med forskjellige krydder, jeg brukte for eksempel hvitløkpulver (som jeg tydeligvis elsker så mange ganger som jeg har skrevet det nå).

Så til sausen. Kok opp vannet og rør inn buljong, etterfult av creme fraiche. Samtidig som dette kokte stekte jeg all løken, paprikaen, spinaten og grønnkålen i stekepanna. Så blandet jeg grønnsakene inn med sausen, og smakte til med diverse krydder som står nevnt ovenfor. Da jeg savnet noe i smaken tilsatte jeg tomatpuré og litt soyasaus, som virkelig bare var prikken over i’en. Jeg stekte kyllingen etter jeg hadde laget saus så den fikk derfor  kokt en stund før jeg hadde den over i formen, men kyllingen bør brunes først så den får hvilt litt før den skal i ovnen. Om sausen koker i 3 eller 10 minutter tror jeg ikke har noe å si, så når alt er ferdig er det bare å få formen klar.

Hell sausen over i form og plasser kyllingen på toppen. Inn i forvarmet ovn, 180 grader, med steketermometer i den største fileten. Når kyllingen har nådd 64 grader skal den ut, hvor den skal få hvile i fem minutter før servering. Og voila, nydelig kylling i form med masse gode grønnsaker! Når jeg smakte dette tenkte jeg nok en gang: Lavkarbo er virkelig ikke så avskyelig som jeg forutså. Jeg elsker det.

I morgen tenkte jeg å dele litt om hvordan opplevelsen har vært til nå, hvordan jeg har det og hvor mange kilo som har forsvunnet (det er overraskende mange). Rett og slett en liten oppsummering av den første uken uten mitt elskede sukker. I kveld skal jeg bake pizza og ta meg et glass rødvin, og kose meg tv og siste innspurt på strikkingen. Vi snakkes i morgen, nyt kvelden🖤

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *